Hopp til innholdet

Slik sparer du strøm

Lite er vel så aktuelt i dag som det å spare strøm. Strømprisene har tidoblet seg fra det normale nøye nivået, og derfor sitter nordmenn rundt om i hele landet nå og fryser fordi de forsøker å spare strøm. Selvfølgelig er det slik at den beste måten å spare strøm på er å ikke bruke den, men vi skal samtidig forsøke å leve så normale liv som mulig og da er det mange tiltak man kan gjøre i en bolig for å bruke mindre strøm samtidig som man lever tilnærmet normalt.


Det er jo selvfølgelig en grunn til at nordmenn nå sitter og fryser i sin egen stue, fordi det som tar definitivt mest strøm i en bolig er nettopp oppvarmingen. Derfor er det beste og mest effektive tiltaket for å spare strøm det å sette ned temperaturen i boligen. For hver grad man setter ned temperaturen vil man spare 5% av kostnadene knyttet til oppvarming av boligen. Derfor kan det være lurt å slå av oppvarming i rom man ikke pleier å oppholde seg i, og holde innetemperaturen på 19 til 22 grader i rommene man skal bruke. Har man mulighet til å varme med vedfyring burde man også senke grunntemperaturen i rommet ytterligere, og heller bruke vedfyringen til å få en god innetemperatur. Uansett hvor kaldt det er så er det veldig godt å få luftet ut den stillesittende tunge inneluften som har blitt varmet opp gjentatte ganger. Når man skal spare strøm er det effektivt å lufte kort og effektivt fremfor å ha vinduet på gløtt over lengre tid.


En annen kilde til høyt strømforbruk er varmtvannstanken. Denne kan man justere temperaturen på også for å spare strøm, men den må ikke settes til under 65 grader. For å spare varmtvann er det smart å montere sparedusj i dusjen, og sparedyser i alle vaskene i huset. På denne måten vil man kunne halvere forbruket av varmtvann, og det vil være en veldig god investering. Dersom man ikke har sparedusj er det viktig å slå av vannet mens man smører seg inn i såpe, og kun bruker vannet til å skylle ut såpen.


I rommene der strøm benyttes til oppvarming er det veldig lurt å bruke oppvarmingskilder med termostat. Dersom man velger smarte ovner, vil man også kunne styre temperaturen automatisk i tidsrommet rommene ikke er i bruk. Da vil man altså kunne senke temperaturen på kontoret på kveldstid og nattestid, men ha det klart og oppvarmet til man starter på jobb på hjemmekontor. Hvis man har mulighet er det også lurt å følge med på når strømprisene er høyest, og når de er lavest, slik at man kan sørge for at apparater som ikke trenger å stå på hele tiden kan slås av når strømprisene er på sitt høyeste. Har man for eksempel en smart elbillader montert på boligen vil denne kunne sørge for at bilen ikke lades når strømmen er på det dyreste.

Ønsker du å motta et tilbud?

Vi er et solid og trygt firma som har et team med erfarne prosjektledere, montører og lærlinger på vårt lag.