Hopp til innholdet

Hva har riktig utebelysning å si for din bolig

Når man kommer hjem etter en lang arbeidsdag på vinterstid er det lite som er mer frustrerende enn å ikke kunne se inngangspartiet, eller nøkkelhullet i døren. Riktig utebelysning ved inngangsdøren høres kanskje ut som lite, men det kan ha mye å si for hverdagen til de fleste. Det å ha god belysning ved inngangspartiet og uteområdet hjemme vil gjøre det mer behagelig å oppholde seg utendørs, men det vil også føre til økt trygghet.

I mørketiden er det som vi alle vet trist, mørkt og kaldt. Trappen opp til inngangsdøren kan være dekket i is, og man kommer hjem med barn, skolesekker og flere handleposer. Da er det spesielt kjedelig dersom man i tillegg må slå på lommelykta på telefonen for å kunne se om trappen er glatt. Om sommeren er det heldigvis lysere, men det kan fortsatt være fornuftig å lyse opp trappeområdene for å forhindre snublefarer.

Dersom man har god utebelysning, vil man også gjøre boligen mindre attraktiv for kjeltringer. Når innbruddstyver vurderer hvilke boliger de skal ta seg inn i vil de nok i de aller fleste tilfeller velge boligen som ikke har et godt opplyst uteområde. Man kan for eksempel benytte tidsstyrte utelys som slår seg på hver kveld selv om man ikke er hjemme for å skape en illusjon av at det er folk i boligen. Man kan også benytte utelys med bevegelsessensor som vil slå seg på når det er folk på utsiden av boligen.

Men, utelys handler ikke bare om sikkerhet, det kan også være en stor faktor i stemningen man setter på uteområdet. Utebelysning handler ikke bare om flombelysning som skal skremme bort inntrengere, det kan også være romantiske lysslynger som festes til gelenderet, eller koselige lykter på terrassen. Man kan bruke utendørslykter til å lyse opp stier på eiendommen, eller små spotlys i blomsterbedet. Mange av disse stemningslysene drives også av solpanel slik at man slipper å måtte løpe rundt i hagen for å bytte batterier, eller strekke lange stykke skjøteledninger rundt i hagen for å kunne lyse den opp.

På markedet finner man nå en rekke forskjellige produkter man kan bruke til å lage en god atmosfære på uteområdet, og mange av disse er smarte. Smart utebelysning kan styres med fjernkontroller eller apper, og man kan ofte sette på automatiske tidsstyringer, farger og lysstyrker på lysene. Disse smarte lysene kommer i mange forskjellige varianter. Man kan nå få tak i smarte lamper som gir skikkelig flombelysning ved inngangsdøren, mindre lys som kan lyse opp kanten på eiendommen, plenen eller en sti. For hagestuen finnes det også smarte lysslynger som kan automatiseres til spesifikke situasjoner med farger og lysstyrker. Noen av disse kan også styres med andre smarte løsninger som Google Home eller Alexa. På denne måten vil utebelysningen bli en del av ditt smarte hjem, og både bidra til å sette en god stemning i hjemmet samtidig som at de øker sikkerheten.

Ønsker du å motta et tilbud?

Vi er et solid og trygt firma som har et team med erfarne prosjektledere, montører og lærlinger på vårt lag.